No internet connection
  1. Home
  2. General

ERP az meg mi?

By @szabolcs_gulyas2020-10-08 08:37:44.620Z2020-10-08 08:44:32.477Z

Wiki

A vállalatirányítási (corporate governance) információs rendszer – a szakirodalomban egyre inkább ERP-ként emlegetett információs rendszer – a vállalat környezetére, belső működésére és a vállalat–környezet tranzakcióira vonatkozó információk koordinált és folyamatos beszerzését, feldolgozását, tárolását és szolgáltatását végző személyek, tevékenységek, valamint a funkciók ellátását lehetővé tevő hardver- és szoftvereszközök összessége.
Szigorúan véve az ERP elnevezés egy szűkebb kategóriára vonatkozik: a vállalati erőforrás-tervező (Enterprise Resource Planning) rövidítése. A gyakorlatban azonban az egész rendszer elnevezésére is meghonosodott az ERP rövidítés.

Tehát ERP-nek hívjuk azokat az informatika rendszereket amelyek segítenek egy szervezet (leggyakrabban vállalat) működését hivatottak letükrözni, amivel a szervezet folyamatai szabályozottá, átláthatóvá, mérhetővé válnak.
Jól látszik, hogy az ERP mint olyan informatikai eszköz, de tulajdonképpen csak másolata a szervezetünknek, ebből következik, hogy ahhoz, hogy egy ERP elássa a feladatát egy egészségesen működő, jó folyamatokkal üzemeltett szervezet szükséges. Az ERP bevezetések éppen azért szoktak fájdalmasak lenni mert ezen tulajdonságok kialakítása általában egybeesnek a rendszer implementácíójával.

  • 0 replies